Monthly Archives: October 2013

RV terbaru…

Saja nak update pasal Red Velvet ni… Ada buat cup cake RV untuk kawan yang datang bertandang ke Kota Bharu. Ingat nak buat makan2 dengan dia & kawan2 lain. Turns out dia kata anak lelaki dia suka sangat cup cake, … Continue reading

Posted in Kek / Cakes, Resepi / recipes | Tagged , , | 1 Comment

Sambal ikan kerapu..

It’s a challenge untuk masak bila dok sorang-sorang ni…. Apa cabarannyer? Well… to get the motivation to get your butt up from the sofa to the kitchen lor…!! It’s sooo much easier to just be a couch potato and eat … Continue reading

Posted in Food For One, Resepi / recipes, Sambal | Tagged , | Leave a comment

Udang Goreng Bersalut Bijan..!!

Ini variasi dari udang goreng bersalut cornflakes yang pernah diupload dulu DI SINI. Bezanya cuma udang dicampur garam, kunyit, cili & pepper ..untuk lebih perisa. Sesuai untuk makanan seorang (Food for one)… Biasala… makan sorang-sorang memang membazir jer nak masak … Continue reading

Posted in Food For One, High Protein / Low Carb, Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment

Bledow Too…

Kannn..? I dah cakap, bila rasa best & senang buat bledow ni, mula la carik new recipe to try… Found this recipe for agar-agar kacang merah di azlitamasammanis blog. I memang suka rasa kacang merah – like aiskrim potong tu….So … Continue reading

Posted in Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment

Gila Beledo / Bledow…!!

Semenjak dua menjak ni dok suka buat puding/agar-agar la pulak… I memang macam tu, bila try resepi & menjadi pulak, mula la nak buat selalu…experiment dengan bahan lain dan mencuba resepi lain (selalunya yang tengah in-trend la). So, sebelum ni … Continue reading

Posted in Resepi / recipes | Tagged , , , | Leave a comment

Hari Raya Qurban – Patin masak tempoyak, Lala Buloh & kek Karamel Pelangi..

Tahun ni mula beraya di kampung Desa Putra – berjiran dengan Putrajaya. Memang kampung tradisi dulu, cuma sekarang dah tak macam kampung kesan sampingan pembangunan Putrajaya. But it is still home, tempat berkumpul adik beradik, anak, cucu dan cicit Tok … Continue reading

Posted in Resepi / recipes, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Medan Ikan Bakar, Alai, Melaka

Last weekend sempat jugak ke Melaka jumpa adik angkat yang dah 3 tahun tak jumpa….dan nak beli ubat tradisional yang diusahakan dia dengan suaminya – Air dan Teh Mahligai. Dah alang-alang ke sana, singgah lah di Medan Ikan Bakar di … Continue reading

Posted in Road trips & food | Tagged , | Leave a comment