Monthly Archives: March 2014

Bihun with sambal sreng

Makin ramai peminat sambal sreng wak nang ni. Macam2 cara boleh makan – bukan sebagai a side dish macam sambal belacan jer.. Boleh masuk dalam sandwich and also as a base for other dishes – ni kalau masuk pertandingan masakan … Continue reading

Posted in Food For One, Resepi / recipes, Sambal | Tagged , , | Leave a comment

Cendawan kukur tumis pedas

Lama giler tak makan cendawan ni. Orang dah tak jual kat kampung…kalau ada pun mahal gilerr, sampai rasa tak munasabah. Well.. that was in Bangi area… sebabnya – dah kurang hutan atau ladang getah/kelapa sawit. The price of development. Tapi … Continue reading

Posted in Resepi / recipes, Sambal | Tagged , | Leave a comment

Ketam butter perisa tom yam

This is what I had for lunch on Friday. Lebih ketam yang dibeli untuk buat singgang for the hubby dulu. Same recipe & method macam udang butter perisa tom yam that I posted wayy back when (when I first started … Continue reading

Posted in Food For One, High Protein / Low Carb, Resepi / recipes, Sambal | Tagged , , | Leave a comment

Sambal Sreng Wak Nang – a review

Penggemar sambal kat Malaysia ni sure kenal dengan sambal ni kan? You can see & read all about it kat facebook dia here. I came across the info on the sambal bila baca catatan Saiful Nang the photographer yang di … Continue reading

Posted in Resepi / recipes, Sambal | Tagged , , , | 1 Comment

Marbled Butter Cake

Malam tadi lepas masak dinner (Ikan bawal goreng sambal & sup sayur), tetiba rasa tak selera nak makan…. Hmm.. Tuhan tarik satu persatu nikmat dunia ni semakin kita hampir menemuinya semula (muhasabah diri jap..). I still want to eat something, … Continue reading

Posted in Kek / Cakes, Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment

Sederhana, senang tapi nikmat..!!

Selera suami untuk makan tengahari atau malam simple jer… ada kuah, ada sayur, protin (usually ikan) & something pedas like sambal or colek (budu, cili kicap or air asam) with ulam. Alhamdulillah, bertambah nasi & licin pinggan. Tak la susah… … Continue reading

Posted in Resepi / recipes, Sambal | Tagged , , , | Leave a comment

Singgang Ketam – ubat denggi?

Penyakit denggi or anything yang berjangkit ni memang mudah merentas sempadan – especially zaman mobile nih. That’s what happened to cik somi saya. Keje di KL, balik cuti ke Kelantan – dok seminggu, made a trip with me to Ipoh, … Continue reading

Posted in Resepi / recipes, Uncategorized | Tagged , , , , , | Leave a comment