Udang Butter Nestum..

Okay, lama dah nak buat ni…baru-baru ni someone shared resepi di FB. Hmmm… Senang jer, like udang butter susu, but just tukar susu kepada nestum. Buat last nite & this morning utk a friend…

I simplified the recipe…lebih ringkas & cepat nak buat…

You’ll need –

* udang yang dibersihkan dan di buang urat;

* Putih telur

* tepung (I use tepung goreng serbaguna tu…boleh juga guna tepung tempura);

* cili api / cili merah;

* daun kari;

* butter ;

* nestum 3 in 1

* sedikit gula

Cara:

* udang yg telah bersih Gaul dengan Putih telur, lepas tu salutkan dengan tepung serba guna & goreng garing – ketepikan.

* gaulkan nestum 3 in 1 dengan sedikit gula. 

* cair kan butter, masukkan cili potong & daun kari; 

* masukkan campuran nestum tadi & Gaul rata,

* masukkan udang yg digoreng tadi & Gaul sebati dgn nestum – boleh padamkan api masa ni….

* angkat & hidang segera. Boleh makan dengan nasi atau begitu saja..

   
    
    
 

Advertisements
This entry was posted in Food For One, Resepi / recipes and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s