Kacang phol

Dah lama nak try buat masakan ni… Tapi takde resepi, google pun tak sure resepi tu sedap atau tak….

Ada kawan yg buat & upload kat Instagram dia baru2 ni. Kawan ni mmg pandai masak, org Johor lagi, so boleh dipercayai la resepi dia kann?

She gave me the recipe & I tried it – memang menjadi …!! My sister mmg suka dish ni, so she’s very happy now that she can have it at home. My father liked it too..!! Now that’s a bonus…


The recipe’s simple enough….nak balance kan rasa saja & agak susah rupanya nak dapat kacang parang dalam tin tu….tak semua pasaraya ada jual…

Cuba la….!!

– Mince chicken atau mince meat dalam 500gm

– Kacang parang dalam tin 1 tin

– Baked beans 2 tin

– Serbuk jintan manis 2 sudu besar

– Serbuk jintan putih 2 sudu besar

– Serbuk ketumbar 2 sudu besar

– Lada hitam ikut suka pedas atau tak. Tak letak pun boleh

– Butter untuk menumis

– Bawang besar, bawang putih – blend – gunakan dalam 5 sudu besar

– Lada hijau/cili api – potong untuk hiasan / tambah rasa pedas

– Limau kasturi / lemon ( untuk tambahan masam)

– Telur – goreng mata kerbau
Kaedah:

Tumis butter

Letak bawang merah n bawang putih yg di blend. Agak2 dalam 5 sudu besar

Masukkan mince meat

Setelah daging masak – masukkan kacang parang & kacang panggang tadi ( boleh diblend sedikit atau biar kan berketul – saya blend sikit)

Masukkan rempah2

Masuk garam

Gula ikut sedap rasa
Makan dengan telur goreng

Bawang besar potong dadu

Lada hijau atau cili api

Limau kasturi

Roti bakar sapu butter

Advertisements
This entry was posted in Resepi / recipes, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s