Category Archives: Food For One

Udang Butter Nestum..

Okay, lama dah nak buat ni…baru-baru ni someone shared resepi di FB. Hmmm… Senang jer, like udang butter susu, but just tukar susu kepada nestum. Buat last nite & this morning utk a friend… I simplified the recipe…lebih ringkas & … Continue reading

Posted in Food For One, Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment

Green apple & mango salad

Dah datang balik selera nak makan salad, okay juga time perut tak lapar sangat tapi cuma nak alas perut jer. Tak susah tapi sedap. Bahan pun biasanya dah ada di rumah atau senang didapati di mana-mana kedai. Kuantiti cukup untuk … Continue reading

Posted in Food For One, Salads & Kerabu | Tagged , , , , | 2 Comments

Cheesy Baked Sandwhich

This is a dish that I got from a facebook status. The girl masak guna magic pan, but I guna oven & it turned out good…!! I’ve made it twice already – using mince meat as protein & cendawan butang … Continue reading

Posted in Food For One, Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment

Kway teow kungfu – a complete meal

Dah lama nak try buat masakan ni. Selalunya makan kat kedai kak mok, di belakang Kompleks Mahkamah Kota Bharu. Di kedai lain pun selalu juga order just to compare the taste & cara masakan. This is a complete meal. Ada … Continue reading

Posted in Food For One, Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment

Abah & food…

Aku cuti panjang… Dari 1 – 10 Mei…. Kakak yang jaga abah pergi makan angin ke vietnam… Setahun sekali jer… So I take turn looking after my father for a while. Abah is set in his ways about some things … Continue reading

Posted in Food For One, Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment

Siakap stim / rebus

Siakap memang boleh dimasak macam-macam cara la – 3 rasa, kicap, steam, masam-manis even soup (which my sister buat baru-baru ni – sedap juga, but I dont like the strong fish smell..). Anyway, last night rasa nak makan steam fish … Continue reading

Posted in Food For One, Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment

Bihun with sambal sreng

Makin ramai peminat sambal sreng wak nang ni. Macam2 cara boleh makan – bukan sebagai a side dish macam sambal belacan jer.. Boleh masuk dalam sandwich and also as a base for other dishes – ni kalau masuk pertandingan masakan … Continue reading

Posted in Food For One, Resepi / recipes, Sambal | Tagged , , | Leave a comment