Category Archives: High Protein / Low Carb

Ketam butter perisa tom yam

This is what I had for lunch on Friday. Lebih ketam yang dibeli untuk buat singgang for the hubby dulu. Same recipe & method macam udang butter perisa tom yam that I posted wayy back when (when I first started … Continue reading

Posted in Food For One, High Protein / Low Carb, Resepi / recipes, Sambal | Tagged , , | Leave a comment

Sambal Goreng Jawa – versi makan sendiri..

Suka sangat lauk ni… kalau kenduri kendara di rumah keluarga masti ada lauk ni. Selalunya lauk ni juga la yang cepat habis. Makan macam tu jer, tak payah makan dengan nasi pon tak apa. So, it’s actually a good dish … Continue reading

Posted in Food For One, High Protein / Low Carb, Resepi / recipes, Sambal | Tagged , | Leave a comment

Dinner For Two – Singgang Ikan Kembung & Telur Dadar

Hampir 10 hari dah duduk berdua… noooo… bukan cik somi balik Klate… tapi adik ipar yang tinggal sekali sebab baru dapat kerja sebagai guru di Sek Rendah Aman, Kota Bharu. I had to change waktu masuk kerja ke 8.00 pagi … Continue reading

Posted in High Protein / Low Carb, Resepi / recipes | Tagged , | Leave a comment

Udang Goreng Bersalut Bijan..!!

Ini variasi dari udang goreng bersalut cornflakes yang pernah diupload dulu DI SINI. Bezanya cuma udang dicampur garam, kunyit, cili & pepper ..untuk lebih perisa. Sesuai untuk makanan seorang (Food for one)… Biasala… makan sorang-sorang memang membazir jer nak masak … Continue reading

Posted in Food For One, High Protein / Low Carb, Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment

Sotong & udang goreng tepung – 2 variasi

Weekends can be boring or it can be exciting for me. But usually, it’s laid back, slow-paced…..masa untuk mengemas rumah, basuh baju, ziarah rumah mertua… Lazimnya juga, malas nak keluar cari makanan, so I would just goreng/masak apa yang ada … Continue reading

Posted in Food For One, High Protein / Low Carb, Resepi / recipes | Tagged , , , | 1 Comment

Spicy & milky Butter prawn. … (Udang mentega pedas bersusu)

Finally…!! Got myself some of the elusive (at least in Kota Bharu) daun kari (curry leaves) …fresh off the tree in fact..!! Thanks a lot Siti Hajar… Or should I say Siti Hajar’s neighbour.. Hehe.. So I can finally make … Continue reading

Posted in High Protein / Low Carb, Resepi / recipes | 2 Comments

Cockles a’la mogalgal (kerang a’la mogalgal)

Okay…singgah di Mydin Kubang Kerian this morning after buying breakfast. Still hoping I could get daun kari….really wanted to do the spicy & milky butter prawn. But alas, daun kari is still MIA in Kota Bharu. All is not lost … Continue reading

Posted in High Protein / Low Carb, Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment