Category Archives: Resepi / recipes

Kacang phol

Dah lama nak try buat masakan ni… Tapi takde resepi, google pun tak sure resepi tu sedap atau tak…. Ada kawan yg buat & upload kat Instagram dia baru2 ni. Kawan ni mmg pandai masak, org Johor lagi, so boleh … Continue reading

Posted in Resepi / recipes, Uncategorized | Tagged , | Leave a comment

Udang Butter Nestum..

Okay, lama dah nak buat ni…baru-baru ni someone shared resepi di FB. Hmmm… Senang jer, like udang butter susu, but just tukar susu kepada nestum. Buat last nite & this morning utk a friend… I simplified the recipe…lebih ringkas & … Continue reading

Posted in Food For One, Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment

Kek Pisang Kismis (Banana cake with sultanas)

Mak mentua ada bagi 2 sikat pisang berangan seminggu lepas. Baru masak, so masih ada warna2 hijau lagi. I’m not a fan of bananas, so I just left it to mature enough so I could make something from it, maybe … Continue reading

Posted in Kek / Cakes, Resepi / recipes | Tagged , | Leave a comment

Ikan Tahu bakar & ikan Siakap Bakar Portugese style..

Dah dua malam ni buat ikan bakar saja untuk dinner.. 1st night ikan bakar simple jer … guna ikan tahu, lumur garam & kunyit then bakar dalam kuali leper on both sides, pastu bakar dalam oven to make sure betul2 … Continue reading

Posted in Resepi / recipes | Tagged , , | Leave a comment

Sup Belut…..versi “suka hati aku la..”

1st posting for the new year… and after the Bah Kuning melanda Kelantan. Pasca banjir, life is going on for those not affected by the floods and for those badly affected, it’s a struggle to start over… Positifnya, orang Kelantan … Continue reading

Posted in Resepi / recipes | Tagged , | Leave a comment

Congo Bars

Here’s another cookie that I wanted to try for a long time… Hmmm taste & texture a bit like a cake or brownie.. Wonder why they call it ‘congo bar’..? Well I didnt have time to research that… Just google … Continue reading

Posted in Cookies, Resepi / recipes | Tagged | 1 Comment

Nutella pod / cookies

Update 2: Okay, a commenter asked for a translation of the recipe into English. Here it is: 170g flour* 1 tea spoon baking powder* 1/4 tea spoon salt* (*sieve the dry ingredients together) 113g butter 150g brown sugar 1 egg … Continue reading

Posted in Cookies, Resepi / recipes | Tagged , , , | 6 Comments