Category Archives: Sambal

Sambal Totok Jawa

Resepi ni dikongsi oleh seorang alumni Sekolah menengah dedulu dalam Whatsapp group x-saas. I cuba buat sendiri & menjadi… Sedap la utk tekak ni… Terus rebus ketupat mini & goreng telur mata untuk jadi pengiring kepada sambal totok yang osemm … Continue reading

Posted in Resepi / recipes, Sambal | Tagged , , | Leave a comment

Bawal masak kicap & sambal ketuk mangga muda

So what’s for dinner tonight? Singgah kedai beli barang-barang dapur & tengok ada ikan selar kuning & bawal yang nampak fresh lagi… Boleh la… Cik somi soh masak kicap… lama tak makan katanya…. Tak nak buat pedas la.. nanti adik … Continue reading

Posted in Resepi / recipes, Sambal | Tagged , , , , | Leave a comment

Siakap 3 rasa + tauge & tahu lemak putih

Okay, hari tu masak siakap stim / rebus guna separuh ikan jer.. Malam tadi masak yang separuh lagi. Goreng pulak ikan tu… buat 3 rasa senang…. a bit kering, so masak pulak something berkuah.. wajib tu… Ada lebih tahu & … Continue reading

Posted in Resepi / recipes, Sambal, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Bihun with sambal sreng

Makin ramai peminat sambal sreng wak nang ni. Macam2 cara boleh makan – bukan sebagai a side dish macam sambal belacan jer.. Boleh masuk dalam sandwich and also as a base for other dishes – ni kalau masuk pertandingan masakan … Continue reading

Posted in Food For One, Resepi / recipes, Sambal | Tagged , , | Leave a comment

Cendawan kukur tumis pedas

Lama giler tak makan cendawan ni. Orang dah tak jual kat kampung…kalau ada pun mahal gilerr, sampai rasa tak munasabah. Well.. that was in Bangi area… sebabnya – dah kurang hutan atau ladang getah/kelapa sawit. The price of development. Tapi … Continue reading

Posted in Resepi / recipes, Sambal | Tagged , | Leave a comment

Ketam butter perisa tom yam

This is what I had for lunch on Friday. Lebih ketam yang dibeli untuk buat singgang for the hubby dulu. Same recipe & method macam udang butter perisa tom yam that I posted wayy back when (when I first started … Continue reading

Posted in Food For One, High Protein / Low Carb, Resepi / recipes, Sambal | Tagged , , | Leave a comment

Sambal Sreng Wak Nang – a review

Penggemar sambal kat Malaysia ni sure kenal dengan sambal ni kan? You can see & read all about it kat facebook dia here. I came across the info on the sambal bila baca catatan Saiful Nang the photographer yang di … Continue reading

Posted in Resepi / recipes, Sambal | Tagged , , , | 1 Comment