Weekends can be boring or it can be exciting for me. But usually, it’s laid back, slow-paced…..masa untuk mengemas rumah, basuh baju, ziarah rumah mertua… Lazimnya juga, malas nak keluar cari makanan, so I would just goreng/masak apa yang ada di dalam peti sejuk.
I usually ada simpanan udang dalam peti sejuk – yang dah dibuang kulit, senang tak payah kopek kulit & cuma perlu buang urat (vein) di belakangnya sahaja sebelum dimasak. This weekend I also have some sotong/squids in the fridge. So, I fried the prawns on Friday & the squids on Saturday. Dua-dua goreng tepung but in different ways. Udang tu I goreng bersalut corn flakes dan sotong tu bersalut tepung goreng biasa jer. Here’s what I did with the prawns – resepi ni ambik dari belakang kotak corn flakes tu jer….
Udang goreng bersalut corn flakes
Bahan:
- Udang
- Telur
- Tepung
- Corn flakes
Cara:
- Udang yang siap dibuang kulit & dibersihkan urat/vein – kuantiti ikut selera;
- Celup dalam tepung;
- Then, celup pula dalam telur yang telah dipukul sedikit;
- Lepas tu salut dengan corn flakes yang diramas sedikit
- Goreng hingga garing
Now for the sotong pulak, simple jer…
Sotong goreng tepung:
Bahan:
- Sotong yang dibersihkan dan dipotong
- Putih telur
- Tepung goreng kfc / tempura – ikut kesukaan
Cara:
- Gaul sotong dengan putih telur
- Salut dengan tepung goreng kfc / tempura tadi
- Goreng hingga garing
Kedua-duanya sedap dimakan dengan mayonis dan sos cili…
This is great Article
Thanks for the recipe