Sotong & udang goreng tepung – 2 variasi

Weekends can be boring or it can be exciting for me. But usually, it’s laid back, slow-paced…..masa untuk mengemas rumah, basuh baju, ziarah rumah mertua… Lazimnya juga, malas nak keluar cari makanan, so I would just goreng/masak apa yang ada di dalam peti sejuk.

I usually ada simpanan udang dalam peti sejuk – yang dah dibuang kulit, senang tak payah kopek kulit & cuma perlu buang urat (vein) di belakangnya sahaja sebelum dimasak. This weekend I also have some sotong/squids in the fridge. So, I fried the prawns on Friday & the squids on Saturday. Dua-dua goreng tepung but in different ways. Udang tu I goreng bersalut corn flakes dan sotong tu bersalut tepung goreng biasa jer.  Here’s what I did with the prawns – resepi ni ambik dari belakang kotak corn flakes tu jer….

Udang goreng bersalut corn flakes

Bahan:

  • Udang
  • Telur
  • Tepung
  • Corn flakes

Cara:

  • Udang yang siap dibuang kulit & dibersihkan urat/vein – kuantiti ikut selera;
  • Celup dalam tepung;
  • Then, celup pula dalam telur yang telah dipukul sedikit;
  • Lepas tu salut dengan corn flakes yang diramas sedikit
  • Goreng hingga garing

Image

Now for the sotong pulak, simple jer…

Sotong goreng tepung:

Bahan:

  • Sotong yang dibersihkan dan dipotong
  • Putih telur
  • Tepung goreng kfc / tempura – ikut kesukaan

Cara:

  • Gaul sotong dengan putih telur
  • Salut dengan tepung goreng kfc / tempura tadi
  • Goreng hingga garing

Image

Kedua-duanya sedap dimakan dengan mayonis dan sos cili…

This entry was posted in Food For One, High Protein / Low Carb, Resepi / recipes and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Sotong & udang goreng tepung – 2 variasi

  1. Bali Tour says:

    This is great Article
    Thanks for the recipe

Leave a comment